Banner Northstar coaching

Als je nog meer inzicht wilt

Goed, beter, best: De psychologie van competitie en gedrevenheid (2013. Po Bronson & Ashley Merryman. English: Top Dog: The Science of Winning and Losing. 2013.). Een uitstekend en vermakelijk boek! Leert je om competitie niet uit de weg te gaan en verschillende manieren waarop de dit kunt doen. Sommige van ons hebben stress nodig om te presteren (25%); anderen moeten stress vermijden (25%); en de anderen liggen tussen in. Maar veel anderen factoren spelen ook een rol.

Liegen duurt het langst. De psychologie van de leugen (2011. Ian Leslie. English: Born Liars: Why we can’t live without deceit. 2011.). Fantastisch boek over hoe we dagelijks liegen voor ons bestwil maar ook dat van anderen. ‘Je ziet er goed uit’ (terwijl iemand kampt met een gewichtsprobleem of verkeerd geverfd haar heeft). Niet duur en fascinerend om te lezen.

The Confidence Code: The science and art of self-assurance — what women should know (2014. Kay & Shipman). Bestseller! Vrouwen hebben een neiging tot té veel denken, té perfect willen doen, steeds twijfelen aan zichzelf en minder snel actie ondernemen dan mannen. Dit betreft zelfs vrouwen in de politiek en topfuncties bij bedrijven. De hersenen van vrouwen werken anders dan die van mannen en dit levert zowel pluspunten als minpunten op. Vrouwen kunnen beter overzicht houden, meerdere taken overzien en tenslotte met een doeltreffend antwoord of oplossing komen als gevolg van rustig luisteren en reflecteren. Tjakka!

Payback: Why we retaliate, redirect aggression, and take revenge (2011. Barash & Lipton). Vooral het verschijnsel van ‘redirected aggression’ was een eye opener voor me (terwijl het toch heel herkenbaar is in het dagelijks leven). Kwaad worden op iemand anders dan de overtreder. De bediening in een restaurant de schuld geven voor koud voedsel. Kwaad worden op NS-personeel of ziekenhuispersoneel. Afreageren op iedereen in het verkeer. Noem maar op! Een zonderblok zoeken. Misplaatste agressie. Goed boek.

Maak werk van je droom! In vijf stappen naar je ideale baan (2013. Mark Schalekamp). Ik heb hier veel over gelezen en vond dit boek heel goed. Een cynisch boek over dit onderwerp is tevens Waar blijft die baan? (2014. Renzo Verwer).

Maak er werk van: Ontslag als stap in je loopbaan (2011. Ciska Pittie & Caroline Harder).

Loneliness: Human nature and the need for social connection (2008. Cacioppo & Patrick). Social pain has a function. University of Chicago research on how we can modify self-defeating interactions; rest and digest (=reflect); fight or flight; the chemistry of connection; and, of course, the butterfly effect. 

Als hij maar gelukkig is (2007. Robin Norwoord. English: Women who love too much. 2005. ). Over zelf verlammend zelfopoffering en hoe je eraan kunt ontsnappen. Over verslaafd zijn aan liefde. Dit boek geeft ook inzicht in hoe belangrijk het is om je te omringen met niet alleen mensen die jou nodig hebben maar ook mensen waar je zelf wat aan hebt (wederkerigheid). Een klassieker!

Eerste hulp bij relatie ongelukken (2014. Caroline Franssen). Ik vond de titel leuk! En ben altijd op zoek naar inzicht in waarom het zo moeilijk is om in een relatie te blijven tegenwoordig. Is serial monogamie de weg van de toekomst?

Solo: waarom steeds meer mensen alleen wonen (2014. Nathalie le Blanc (Belgian journalist)). Steeds meer mensen kiezen voor alleen wonen: 1 op de 3 buiten de steden en zelfs 1 op de 2 in de grote steden van België en Nederland (alleenstaande mensen met kinderen niet meetellen!). Dit vanwege de ware nog niet tegenkomen maar ook voor de rust. Grootste angst is om alleen te sterven of, met andere woorden, hoe ze kunnen verzorgd worden als ze hulpbehoevend raken. Author is verbaasd dat meer bedrijven niet op deze markt ingaan (zoals IKEA dat wel gedaan heeft). Boek is gebaseerd op interviews maar ook inzichten uit wetenschappelijk literatuur. Super boek!

Beren op de weg, spinsels in je hoofd (1992, 2006. Ijzermans & Dirkx). Klassieker en nog het beste, vind ik, over rationale emotionele therapie (RET) tevens cognitieve gedrag therapie (CGT) wat nu zeer gangbaar is voor zelf-help. Ook zeer leerzaam is de beschrijving van de verschillende type persoonlijkheden: de perfectionist, de doemdenker, de aan liefde verslaafde, de altijd gedupeerde met lage frustratie tolerantie en de rigide regel mens.

Het Slimme Onbewust: Denken met Gevoel (2007. Ap Dijksterhuis). Punt is dat onze beslissingen en zelfs gedrag meestal zijn al bepaald vóór dat we het weten en/of actie ondernemen!

Ons feilbare denken (2012. Daniel Kahneman. English: Thinking, Fast and Slow. 2011.). Deels sociale psychologie; deels economie. Maar allemaal geweldig informatie! Geweldig geschreven! Concreet en kraak helder met steeds sprekende voorbeelden en korte analyses gepresenteerd in zeer toegankelijk paragrafen door Nobelprijs Winnaar voor de Economie.

Blink! The Power of Thinking without Thinking (2005. Malcolm Gladwell). Ongelofelijke helder voorbeelden van hoe onze eerste ingevingen (‘snap judgements’) vaak het beste zijn en hoe mensen dagelijks hiervan gebruik maken in hun werk en leven. Gladwell schrijft heel toegankelijk.

The Tipping Point (2000. Malcolm Gladwell). Tijd is vaak bepalend voor wie krediet krijgt voor een uitvinding. Het zit al in de lucht. Kijken naar de omstandigheden die leiden tot een doorbraak is super interessant en leerzaam — vooral als Malcolm Gladwell daarover schrijft.

Een kwestie van karakter: Waarom doorzettingsvermogen en nieuwsgierigheid belangrijker zijn dan IQ (2015. Paul Tough. English: How children succeed: Grit, curiosity, and the hidden power of character. 2013). Point is actually that we are overprotecting our children and doing them a great disservice by doing this. Te veel ‘risicomanagement’ (d.w.z. vermijden) bij ouders voor kinderen en daardoor als gevolg gebrek aan doorzettingsvermogen en veerkracht. Geweldig boek!!! Kinderen moeten leren falen en inzien dat falen niet blijvend is, niet persoonlijk is, niet algemeen is en dat ze hoeven niet perfect te zijn! Veel beschrijvingen van experimenten die aantonen de kracht van framing (en stereotyping) om beter te presteren (en slechter). IQ is maakbaar. Karakter is maakbaar. Dit is puur CGT! Zie ook De Kracht van Mislukking.

De kracht van mislukking; een noodzakelijke stap op weg naar succes (2015. Sarah Lewis. English: The Rise: Creativity, the Gift of Failure, and the Search for Mastery. 2015). 

De moed van imperfectie: laat gaan wie je denkt te moeten zijn (2013. Brené Brown. English: The Gifts of Imperfection. 2010). Klassieke voorbeelden van mensen die het eerst niet maakte (Sylvester Stallone van Rocky film reeks; Michael Jordan basketbal ster). Conclusie: je moet eerst leren lopen voor dat je kan rennen……dare to fail!

De kracht van kwetsbaarheid: Heb de moed om niet perfect te willen zijn (2013. Brené Brown. English: Daring Greatly. 2012). 

Gelukkig ben ik niet de enige (2014. Brené Brown. English: I thought it was just me (but it isn’t). 2007). Veel mensen hebben hierover gepraat. Kern is dat bijna iedereen zich schaamt over iets: misstappen uit het verleden, gevoelens van te kort komen… en zelfs mishandeling in het verleden. Mensen lopen gebukt onder deze gevoelens terwijl dat niet nodig is. De oplossing, volgens Brown, is praten er over, horen dat je niet de enige bent met zulke gevoelens en daardoor inzien dat jij hoeft je niet te schamen! Je hoef jezelf niet meer tegen te houden! (Ik vind haar schrijfstijl niet altijd even leuk maar ze brengt veel nuttige wetenschappelijke inzichten onder ogen.)

The Freak Factor: Discovering uniqueness by flaunting weakness (2011. David Rendall). STOP working on your weaknesses en start amplifying them to discover what makes you unique. Great questionnaires to gain insight into your character strengths and weaknesses to later try to align them (i.e., start seeing your weaknesses as strengths). Een slordig iemand is vaak heel creatief. Een impulsief iemand kan vaak inspirerend zijn. Ik ben de vragenlijsten aan het vertalen in het Nederlands voor David. 

Het lucifer effect: Hoe gewone mensen zich laten verleiden tot het kwaad (2010. Philip Zimbardo. English: Understanding How Good People Turn Evil. 2007). We kennen inmiddels allemaal de Stanford prison experiment. Dit boek geeft zo veel meer voorbeelden en dus bewijs over hoe maakbaar de karakter van mensen is en hoe manipuleerbaar gedrag is. Schrikken maar wel de moeite waard om te lezen. Vooral omdat Philip bezig is hetzelfde te laten zien over heldendom: iedereen kan een held zijn als de omstandigheden zich daarvoor lenen. We moeten mensen aanmoedigen om niet altijd mee te lopen met de massa en kleine heldendaden beter erkennen. Dan komen de grotere daden. Ik ben lid van de Hero Round Table (held for the first time in Europe in 2016).

Heb je iets om aan te bevelen? Graag hoor ik dat! Neem rustig contact op met Northstar Coaching.